>Achtergelaten kinderen

>In The Economist, enkele weken geleden alweer, een stuk over de schaduwkanten van No Child Left Behind. Het doel was dat alle scholen de leerstandaarden voor hun leerlingen zouden verhogen. Als prikkel werden financiële boetes in het vooruitzicht gesteld. Bovendien hebben ouders van kinderen op scholen die het slecht doen, het recht gekregen een andere school te zoeken–iets wat in de VS nog lang niet altijd zo maar kan.
Wat blijkt nou: slechts 1 procent van de ouders die dat recht hadden, veranderde ook daadwerkelijk van school! Van ‘echte’ marktwerking (voorzover die bestaat) zal in het onderwijs dus wel nooit sprake kunnen zijn. Het laten concurreren van scholen op resultaten (de beruchte Elsevier- en Trouw-lijstjes), nu door de VO-raad omarmd in het project Vensters voor Verantwoording zal dan waarschijnlijk ook in Nederland weinig rechtstreekse invloed op de kwaliteit van het onderwijs hebben.
Over het effect van het stellen van standaarden in hetzelfde stuk een andere keer meer.

         

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.