>Ondertussen, in de keuken…

>Euforie in het hele land over het afgesloten convenant tussen de minister en het onderwijsveld over de besteding van 1,1 miljard. (Het hele land? Nee, één klein dorpje bleef moedig weerstand bieden). Bij nadere bestudering krijg ik de indruk dat vooral de vakbonden hun slag geslagen hebben. Van de trits: sterk beroep, betere beloning, professionelere school uit het Actieplan, komt vooral de tweede terug.
Plasterk probeert vervolgens overtuigend over te brengen dat ook de positieversterking van de leraren gewaarborgd is, maar als het thema ‘professionelere school’ in de tabellen slechts terugkeert als potje voor extra concërges, wat moeten wij daar dan van denken? Oh ja, en een verplicht professioneel statuut op iedere school. Hm.
Kranten, tv en andere media hebben hun notitieboekjes weer dichtgeklapt: case closed, op naar het volgende brandje dat verslagen moet worden. Daaronder valt blijkbaar niet een vernietigend rapport van de Inspectie over de kwaliteit van de lerarenopleidingen. De Inspectie is niet mals: er zal nog heel veel moeten verbeteren. Daar zit volgens mij de echte urgentie. Niet alleen leveren slechte lerarenopleidingen slechte leraren af, nog veel erger is dat de ambitieuze (en mag ik zeggen: intelligente?) leraren-in-spe dergelijke verzamelplaatsen van middelmaat mijden als mesthopen. En een andere loopbaan kiezen. Voorlopig blijven ze dat nog even doen, en zie ze dan maar weer terug te krijgen.
Van Bijsterveld heeft de Tweede Kamer beloofd nog voor de zomervakantie met een nieuwe Kwaliteitsagenda te komen. Ben erg benieuwd wat daar in zal komen te staan. En waar ze het geld vandaan gaat halen, want dat is nu op. Maar misschien weet Tante Til raad…

         

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.