This page was exported from De Professionele Dialoog [ https://www.hartgerwassink.nl ]
Export date: Sat Feb 29 7:53:19 2020 / +0100 GMT

>Stichting van het Onderwijs?>Op het jaarlijkse VO-raad congres (10 april) hield Alexander Rinnooy Kan een pleidooi voor een Stichting van het Onderwijs, analoog aan de Stichting van de Arbeid. Die laatste Stichting, waarin werkgevers, werknemers en overheid de belangrijkste beleidsontwikkelingen voorbereiden, fungeert al sinds mensenheugenis (naast de SER) als belangrijkste pijler onder het roemruchte Nederlandse poldermodel. Rinnooy Kan noemde het "bizar" dat Nederland nog geen tegenhanger hiervan in het onderwijs kende. Zou het zo kunnen zijn dat tot de jaren negentig de rollen van werkgever en overheid vrijwel samenvielen en er dus geen noodzaak was tot zo'n 'tripartiet' overleg? In ieder geval kan hij kan gerust zijn: direct na zijn toespraak bevestigde de VO-raad dat die Stichting voor het Onderwijs er gaat komen.
Of zo'n Stichting daadwerkelijk de Haarlemmerolie voor onderwijsproblemen zal zijn, staat nog te bezien. De vakbonden heb ik in de recente discussies nog niet op een onderwijsinhoudelijke argumentatie kunnen betrappen. Werkgevers opereren ook voornamelijk strategisch.
Nee, dan de presentatie over Finland op hetzelfde congres, van Heikki Parkatti, een Finse onderwijsman wiens grappige accent me vaag aan de Zweedse kok deed denken. Daar kennen ze geen Stichting van het Onderwijs, geen inspectie, geen Cito, geen Elsevier-rankings. Wel het beste onderwijs ter wereld. Hun geheim? Toelatingsexamens voor de lerarenopleidingen. Morgen mee beginnen zou ik zeggen.

 

 


Post date: 2008-04-10 22:13:00
Post date GMT: 2008-04-10 20:13:00
Post modified date: 2008-04-10 22:13:00
Post modified date GMT: 2008-04-10 20:13:00

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com