>Bestuurders beloond

>Sinds vandaag is er een officiële richtlijn voor het belonen van professionele onderwijsbestuurders. Nu steeds meer eindverantwoordelijke schoolleiders geen rector of directeur meer zijn, maar lid van een College van Bestuur (soms als enige), werd dat tijd. Directeuren vallen als werknemer onder een CAO, bestuurders zijn zelf werkgever en vallen daarom niet onder een CAO.
De salarissen die bureau Hay berekend heeft, zijn over het algemeen niet schokkend hoog. Iedereen kijkt natuurlijk onmiddellijk naar de maximumsalarissen, en ja, de verwachting is dat de CvB-ers van de grootste besturen in Nederland over niet al te lange tijd tegen de Balkenende-norm aan zullen zitten.
Je hoort het gemor al in de docentenkamers. En het opgewonden commentaar van vakbondsbestuurders. Sjoerd Slagter spreekt sussende woorden: het valt allemaal erg mee. Begrijpelijk, maar het is de vraag of het effect heeft. Uiteindelijk is Slagter natuurlijk zelf ook bestuurder.
De werkelijke beslissing over wie welk salaris gaat krijgen valt in de vergaderkamers van de Raden van Toezicht. Uiteindelijk gaan zij over de compensatie van de Raad van Bestuur. Het is dan ook te hopen dat zij verantwoording zullen af gaan leggen over de wijze waarop de richtlijn wordt toegepast. Op die manier kunnen we de discussie verleggen naar de plaats waar hij werkelijk hoort.

         

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.