>IKEA voor het onderwijs

>’The Swedish model’ kopt The Economist, zoals gewoonlijk met een kleine woordspeling. Want het is anders dan je denkt. De Zweedse school die ze in dit artikel beschrijven is een privé-onderneming, die gericht is op winstmaken, en dat ook doet. Het geheim van hun ‘business model’ is standaardisatie en zelfwerkzaamheid, net als die andere succesvolle Zweedse onderneming. Iedere docent gebruikt hetzelfde lesmateriaal, dat via de computer voor alle leerlingen beschikbaar is. Leerlingen maken wekelijks hun eigen leerplan, en werken zoveel mogelijk zelfstandig aan het beschikbare lesmateriaal, ieder op zijn/haar eigen niveau.
De school is gehuisvest in een goedkoop kantoorgebouw en huurt ruimtes elders voor speciale lessen zoals verzorging, techniek of bewegingsonderwijs. Over de managers-docent ratio wordt niets gezegd, laat staan over het salaris van bestuurders. Wel iets over docenten. Die hebben ‘gewoon’ zeven weken vakantie per jaar en de (rest van de) schoolvakanties besteden zij aan het updaten van het digitale lesmateriaal. Er werken er toch zo’n 700. Ik ben benieuwd naar hun ervaringen.

         

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.