>FF dance beest–so much for…

>Doet Plasterk vorige week de meest zinvolle en wetenschappelijk waarschijnlijk meest onderbouwde uitspraak over het onderwijs in Nederland sinds zijn aantreden, komt onmiddellijk het oude zevenkoppige politieke monster weer boerend uit zijn modderpoel.
Al die partijen die een jaar geleden heilig zweerden alleen nog aan onderwijsvernieuwing te doen als het ‘effedensbeesd’ zou zijn, herinneren zich hier plots niets meer van en springen als tinnen soldaatjes in het partijgelid.
De reden? Een reeds lang bekend wetenschappelijk feit, dat
helaas echter een pijnlijke waarheid ontbloot: het Nederlandse onderwijsstelsel is een van de minst meritocratische ter wereld. Het beroep en de portemonnee van papa zijn, meer dan in de meeste andere landen, nog steeds het meest bepalend voor succes op school.
De Nederlandse politieke partijen weten het echter weer beter, ieder vanwege zijn eigen belang. De VVD wil het gymnasium-publiek niet tegen zich keren, de PvdA is bang voor recidivist te worden uitgemaakt na de boetedoening onder leiding van Dijsselbloem, de SP is bang de kiezers die om die reden wegliepen bij de PvdA alweer teleur te stellen, en het CDA spaart als vanouds de kool en de geit.
Toeval of niet, in dezelfde week nam Van Kemenade afscheid als hoogleraar, met een rede vol klare taal. Hij is veel verguisd als een van de godfathers van de onderwijsvernieuwingspolitiek vanaf de jaren zeventig. Hiermee laat hij in ieder geval zien over reflecterend vermogen te beschikken. Misschien moeten Kamerleden daarvoor nog eens een module van de lerarenopleiding volgen. Anders lijkt die 20 miljoen die Plasterk in experimenteel onderzoek naar het onderwijs gaat stoppen, bij voorbaat weggegooid geld.

         

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.