>Have your cake

>Het Kenniscentrum Gemengde Scholen noemt het ‘schokkend’ dat eenderde van de scholen geen afspiegeling is van de wijk waarin ze staat. Zo komen die leerlingen niet in aanraking met andere culturen. ‘Schokkend’ is een moreel oordeel, wat volgens mij lastig te onderbouwen is op grond van cijfers alleen.
Dat dit woord toch gebruikt wordt, laat zien dat we in Nederland blijkbaar steeds minder op hebben met vrije schoolkeuze. De vrijheid die ouders hebben zelf scholen te kiezen en zelfs te stichten voor onderwijs op een bepaalde grondslag leidt onvermijdelijk tot groepering (‘segregatie’ als je dat zo wilt noemen) van kinderen.
Is dat nu zo erg? Zelf ben ik volledig ‘verzuild’ opgeleid, nooit een moslim tegengekomen in de schoolbanken. Moet ik nu op cursus? Ik denk dat het wel meevalt. Er zijn ook andere manieren om je blik op de wereld te verruimen. Via opvoeding, sport, en vrijwilligerswerk bijvoorbeeld.
De vraag is of we in Nederland toe willen naar het inperken van de vrije schoolkeuze. In andere landen, met verplichte schoolkeuze (Engeland, VS), kijken ze juist weer met interesse naar die vrijheid die ouders hier hebben. Het is van tweeën een, of hoe zeggen ze dat ook weer in het Engels?

         

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.