>Voetbal en onderwijstijd

>Op de meeste scholen in Nederland, van PO tot MBO, en waarom zou het in hogescholen en op universiteiten anders zijn, wordt bij wedstrijden van het Nederlands elftal op het WK niet of nauwelijks lesgegeven. Het doet wat vreemd aan, gelet op de strenge regels rondom onderwijstijd van de afgelopen jaren. Scholen die voet bij stuk houden en gewoon les willen geven, bekopen dit met een boel ellende, waardoor er van lesgeven waarschijnlijk alsnog weinig terechtkomt. De vraag is waarom de leerlingen het blijkbaar volstrekt normaal vinden dat lessen zouden moeten wijken voor voetbal.

Als je wat beter kijkt, is dat niet zo heel vreemd. Al heel jong leren peuters dat hun vaste Sesamstraat-moment op tv moet wijken voor schaatsen, voetbal of Olympische spelen. Als ze iets groter zijn, zien ze op tv dat hele stadswijken worden afgezet als er een voetbalwedstrijd gespeeld moet worden. In het nieuws kunnen ze zien hoe met miljoenen overheidsgeld zogenaamd ‘noodlijdende’ (je leest nooit ‘slecht beheerde’ of ‘door te hoge spelerssalarissen en te dure stadions leeggezogen’) voetbalclubs overeind worden gehouden. En dat de Nederlandse volwassene het volstrekt normaal vindt dat zijn baas regelt dat er tijdens werktijd ook voetbal gekeken kan worden.
En dan verwachten we van leerlingen dat ze braaf lessen volgen? Als we leerlingen bij willen brengen dat voetbal slechts bijzaak is, zullen we daar zelf ook naar moeten handelen. Gelukkig zijn er scholen die het hoofd koel houden.

         

Een gedachte over “>Voetbal en onderwijstijd

  1. >Beste Hartger,
    Wat is er zo erg aan voetbal kijken voor hen die dat willen, samen en op school?
    Dat geeft nu juist good vibrations en impulsen aan leren.
    Marion Damgrave

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.