>Doorstroming

>Vanavond de Ombudsman op tv, waarin aandacht voor de lage doorstroming van vmbo-ers naar de havo. PvdA-kamerlid Metin Celik schreef hierover samen met Achmed Marcouch in NRC Handelsblad een opiniestuk over dit probleem. Hij vindt dat ieder kind met genoeg intelligentie een havo-advies moet krijgen. Kathleen Ferrier heeft al aangekondigd dat de zeggenschap van ouders op dit punt vergroot moet worden.
Hoewel ik het probleem niet wil onderkennen, lijkt het me goed ook hierin de nuance te zoeken. Het lijkt nu alsof scholen de boosdoener zijn. In PO omdat ze niet genoeg slimme leerlingen uit achterstandsgezinnen een havo-advies te geven. In VO omdat ze te streng zijn om leerlingen uit een vmbo-klas door te laten stromen naar havo.
Een schooladvies in het PO is echter juist meer dan alleen een interpretatie van een intelligentietest. De leerkracht kijkt ook naar persoon, gedrag van de leerling, leerhouding, om wat zaken te neomen. Succes op school is meer afhankelijk van de situatie thuis dan van intelligentie alleen. Zeggenschap van ouders vergroten lijkt mij dan ook alleen een goed idee, als die ouders zelf ook betrokken zijn bij de schoolloopbaan van hun kind. Dat begint al vroeg door bijvoorbeeld voor te lezen, te helpen bij huiswerk, op te komen dagen bij ouderavonden op de basisonderwijs. Als je dat als ouder niet doet, moet je in klas 3 van het VO niet plotseling gaan klagen dat je kind geen kans krijgt.
In de tweede plaats wordt VO-scholen door dezelfde politiek het vuur na aan de schenen gelegd wat betreft leerresultaten. Dat betekent focus op eindexamencijfers en doorstroomresultaten. Laat nu net een doorstromende leerling van vmbo naar havo een heel grote risicofactor zijn in het naar beneden halen van die cijfers. Als het Celik en Ferrier dan zo’n dierbaar onderwerp is, laat ze dan gelijk ervoor zorgen dat die cijfers geen rol meer spelen in de beoordeling van de kwaliteit van een school.
Als je scholen aan de ene kant een duwtje in de rug geeft, en aan de andere kant een stok voor de knieën houdt, weet je zeker dat ze zullen struikelen. Ergens houdt het op wat je van scholen kunt vragen.

         

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.