>Waiting for Superman

>

In de lijn van ‘An Inconvenient Truth‘, maakte Davis Guggenheim de documentaire ‘Waiting for “Superman“‘, over het falende schoolsysteem in de Verenigde Staten. Gezien de eerste reacties zou deze film wel eens dezelfde impact kunnen hebben als Al Gore‘s epos.
Volgens The Economist krijgen vooral de vakbonden ervan langs in de film. Zij zouden te veel de rechten van zittende leraren beschermen, ten koste van de noodzakelijke vernieuwingen om goed onderwijs voor alle Amerikaanse kinderen te realiseren. Slechte leraren kunnen nauwelijks ontslagen worden en loon naar prestatie is al helemaal onbespreekbaar.
In Nederland stelt de nieuwe regering ook prestatiebeloning voor. Hoewel dat waarschijnlijk zeker ook niet de oplossing is, legt het wel de vinger op de zere plek. Een voor de hand liggend resultaat uit onderzoek namelijk, waar naar mijn idee te weinig rekening mee wordt gehouden, is dat de verschillen in kwaliteit van onderwijs binnen scholen veel groter zijn, dan de verschillen in kwaliteit tussen scholen. Met andere woorden: het succes van de leerling is meer afhankelijk van de leraar die hij voor zijn neus krijgt dan van de school waar hij op zit. Een gegeven dat iedere ouder uit persoonlijke ervaring kan bevestigen.
Alles op kwaliteit van de leraar inzetten, is het devies. En als prestatiebeloning dan niet de oplossing is, zou selecteren aan de poort van de lerarenopleiding wel eens een goed idee kunnen. Want daarvan is aangetoond dat het wel werkt.  Een motivatie-assessment is daarvoor een eerste begin.

         

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.