De Professionele Dialoog
https://www.hartgerwassink.nl/2010/11/filmpje-inspirerende-leiders-the-sequel/
Export date: Thu Aug 22 17:19:26 2019 / +0200 GMT

>Filmpje! Inspirerende leiders--the sequel


>In reactie op mijn eerdere blog 1 met filmpjes van inspirerende leiders kreeg ik nog een tip voor een inspirerend filmpje over Nelson Mandela 2. Dat vond ik zo'n indrukwekkend fragment, dat ik die tip hier wil doorgeven. Het leverde me bovendien wat associaties op met fragmenten van andere politici, die ik er hier ook bij geef.
Nog steeds houd ik me aanbevolen voor nieuwe tips, via Twitter 3 of gewoon e-mail 4.

Invictus (regie Clint Eastwood, 2009)

Deze film 5 (ik wil hem zelf nu zeker een keer gaan kijken) is het verhaal van een jaar uit het presidentschap van Nelson Mandela. Marcel Kesselring 6 stuurde me dit fragment eruit op Youtube. Een medewerker van Mandela komt ontstemd zijn kantoor binnen, met de vraag wat hij moet doen met vier nieuwe bodyguards die zich gemeld hebben. Ze zijn namelijk de oude bodyguards van president De Klerk 7, en hebben waarschijnlijk het een en ander op hun kerfstok staan wat betreft geweld tegen zwarten in het algemeen en ANC-leden in het bijzonder.

Mandela vraagt de man of hij zijn best wel doen zich te verzoenen met die mensen, en ze hun wandaden te vergeven. De medewerker kijkt geschokt. Mandela legt dan uit:  “Forgiveness liberates the soul. It removes fear. That is why it so a powerful weapon.”

Ik denk dat misschien wel de kern van inspiratie is: het weghalen van angst. Dan ontstaat er ruimte voor nieuw denken, nieuw handelen, en nieuwe oplossingen. Insluiten van het filmpje op dit weblog was helaas niet mogelijk, daarom hier de link naar YouTube Video: YouTube.com/watch?v=VOpdWWzlzug 8

;feature=related">het filmpje zelf op Youtube.


Blair legt verantwoording af over Irak

De toenmalige Britse premier Tony Blair 9 verscheen in januari 2010 voor een onderzoekscommissie 10 in het Britse parlement naar de gang van zaken rond de Irak-oorlog 11. Hij legde hier nog eens uit waarom hij dacht dat het starten van een oorlog tegen Saddam Hussein 12 gerechtvaardigd was. Het filmpje maakt nog eens duidelijk waarom Blair tot een van de oratorisch meest begaafde politici ooit gerekend moet worden.
Als je mening over Blair het je onmogelijk maakt dit als een inspirerend filmpje te zien, bekijk dan eerst het fragment dat hierna komt.
Balkenende over Irak

Rond dezelfde tijd deed in Nederland de Commissie-Davids 13 onderzoek naar de gang van zaken rond de start van de Irak-oorlog. De inkt van het rapport was nog niet droog, of toenmalig premier Jan-Peter Balkenende 14 ensceneerde een staatsie-persconferentie om zijn mening over het rapport te geven. Het hele filmpje afkijken is waarschijnlijk alleen voor hardcore CDA-leden of Balkenende-fetisjisten weggelegd. Het gaat mij hier om de eerste minuten ervan en het contrast met de woorden van Blair hierboven.
Obama bij de acceptatie van zijn verkiezingsoverwinning, 4 november 2008

En als er één nog actieve politicus is, die als inspirerend gezien wordt, dan is het wel Barack Obama 15. Nog steeds vind ik de speech die hij uitsprak, onmiddellijk nadat zijn tegenstrever John McCain 16 hem telefonisch had gefeliciteerd met zijn overwinning, overtuigend en indrukwekkend. Ook al weten we ondertussen dat de ‘change' die hij hier belooft, een stuk minder snel zou komen dan we allemaal hoopten.
Zijn recept voor inspiratie lijkt sterk op dat van Mandela. Niet overtuigen, maar verbinden. Laat jezelf zien als persoon, zoek de verbinding, en maak aannemelijk dat angst voor de toekomst ongegrond is.

Links:
 1. http://onderwijsenmanagement.blogspot.com/2010/11/ filmpje-inspirerende-leiders.html
 2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela
 3. http://twitter.com/#%21/HartgerWassink
 4. mailto:hartgerw@gmail.com
 5. http://www.imdb.com/title/tt1057500/
 6. http://twitter.com/#%21/Marathonkeje
 7. http://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_Willem_de_Kl erk
 8. http://www.youtube.com/watch?v=VOpdWWzlzug
 9. http://nl.wikipedia.org/wiki/Tony_Blair
 10. http://www.iraqinquiry.org.uk/
 11. http://nl.wikipedia.org/wiki/Irakoorlog
 12. http://nl.wikipedia.org/wiki/Saddam_Hoessein
 13. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/irak/commi ssie-davids
 14. http://jpb.hyves.nl/
 15. http://twitter.com/#%21/BARACKOBAMA
 16. http://www.johnmccain.com/
Post date: 2010-11-21 23:26:00
Post date GMT: 2010-11-21 21:26:00

Post modified date: 2010-11-21 23:26:00
Post modified date GMT: 2010-11-21 21:26:00

Export date: Thu Aug 22 17:19:26 2019 / +0200 GMT
This page was exported from De Professionele Dialoog [ https://www.hartgerwassink.nl ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com