>Regels, aandacht en verantwoordelijkheid

>Een tijd geleden woonde ik een presentatie van Jaap Peters bij. Hij hield een goed verhaal over aandacht. Zijn stelling was: hoe meer regels we met elkaar afspreken, hoe minder aandacht we voor elkaar hoeven te hebben. Hij illustreerde dat met een filmpje over het verkeer in Saigon. Door een mail van iemand, aan wie ik dat verhaal al eens vertelde, werd ik er weer aan herinnerd, en zocht het filmpje weer even terug. Of dit het precieze filmpje was, weet ik niet, maar er is hetzelfde proces op te zien.

Het mooie aan het filmpje is, dat welke verkeersstroom op het kruispunt voorrang heeft, vanzelf geregeld wordt, op basis van impliciete afspraken. Er wordt heel wat afgetoeterd (communicatie!), maar het loopt eigenlijk nooit uit de hand. En iedereen kijkt goed naar elkaar, en heeft volle aandacht. Iedereen is een stukje eigenaar van het goed verlopen van het verkeer. Daar heeft iedereen belang bij, dus iedereen neemt die verantwoordelijkheid.

Prachtige illustratie van de relatie tussen initiatief, keuze en verantwoordelijkheid: kortom van gespreid leiderschap. In ieder geval leuk genoeg om hier nog weer even te delen.

         

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.