>Effectief leiderschap: de vraag ‘Waarom?’

>Van collega Jaap Walhout kreeg ik zo’n leuk filmpje toegespeeld in reactie op mijn bericht over effectief leiderschap, dat ik die toch ook weer even wil doorgeven. Het is een TED talk van Simon Sinek (waar ik nog nooit van had gehoord). Hij legt uit dat het niet gaat om de vraag ‘wat’, of ‘hoe’, maar om de vraag ‘waarom’. Als je die kunt beantwoorden, bindt je je klanten en je medewerkers, want dan willen ze het zelf.
Interessant vind ik de vergelijking die Sinek maakt met ons hersenstelsel. Hij legt uit dat de ‘waarom’-vraag met emoties te maken heeft, en die liggen dieper in onze hersenen verscholen. De ‘wat’-vraag gaat meer over rationalisaties in onze hogere, ‘nieuwere’ hersenen. Niet toevallig huist daar ook ons taalvermogen. Waarom we iets belangrijk vinden, kunnen we dus letterlijk niet onder woorden brengen.

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan; want het probleem in organisaties is juist dat de ‘waarom’s’ van mensen niet hetzelfde blijven, die veranderen langzamerhand. Hoe hou je die bij elkaar, hoe zorg je dat je daarover in gesprek blijft, juist als het gaat om dingen die niet goed onder woorden te brengen zijn? Dan kom je in de kern van de (collectieve) identiteitsontwikkeling waar Naomi Ellemers (zie mijn vorige bericht) dieper in is gedoken.

Het filmpje laadt niet helemaal goed in de ’embedded’ versie, klik hier om alle knoppen goed te kunnen bedienen en voor ondertiteling.

         

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.