This page was exported from De Professionele Dialoog [ https://www.hartgerwassink.nl ]
Export date: Thu Apr 2 21:56:09 2020 / +0200 GMT

Voorlopige bestemming


voorlopige bestemmingEen collega uit Gouda vroeg mij onlangs een boek mee te nemen van de boekwinkel op de campus. Natuurlijk wilde ik dat even doen en fietste op woensdagmiddag even langs. Toen ik daar aankwam viel het me op dat nergens de naam Dekker vd Vegt, noch het logo van de boekhandelsketen waarin het in opgegaan is, de gevel sierde.

Binnen was het al even armoedig: wat stapeltjes boeken, halfgevulde kasten met verplichte collegeliteratuur, maar verder weinig te snuffelen, bladeren en ontdekken. Ik was te verbouwereerd om de verkoper van dienst, in wie ik nog vaag de persoon herkende die mij twintig jaar geleden al aan mijn studieboeken hielp, ernaar te vragen, rekende mijn boekje af en fietste verder.

Nu wil ik hiermee niet een andere boekhandel zwartmaken. Het was ook geen leedvermaak, eerder teleurstelling die ik voelde, omdat het blijkbaar niet mogelijk is om op zo'n plek als de universiteit een interessante, verrassend gesorteerde boekwinkel in stand te houden. Een veredelde dictatencentrale, aan meer is blijkbaar geen behoefte. Aan de overkant van het pleintje werd de andere kant van dezelfde ontwikkeling zichtbaar: de ooit kale kantine van het Collegezalencomplex is een bruisend café geworden, met op die woensdag een vol terras.

Ach weemoedigheid: zo'n verloren tijd, die je dan hoop terug te kunnen halen door de oude plekken te bezoeken, de symbolen te zien, en weer te ruiken, horen, voelen hoe het was. Tevergeefs. Had ik dan maar de verbeelding van Cees van der Pluijm. Onlangs ontdekte ik bij Roelants zijn recente bundel Voorlopige Bestemming.

Van der Pluijm schetst hierin in een serie bloem- en troostrijke gedichten een paar plekken in Beek (‘De Heerlijkheid‘), waar weer andere sporen van mijn Nijmeegse verleden liggen. Ook in Beek is veel veranderd, maar de gedichten van Van der Pluijm weten precies de goede luikjes van mijn herinnering open te maken. Bij opkomende weemoedigheid een aangenaam medicijn. Hopelijk staat er nog eens een dichter op die zo over Heyendaal gaat schrijven.
Post date: 2011-04-23 17:51:02
Post date GMT: 2011-04-23 16:51:02
Post modified date: 2013-01-05 17:52:37
Post modified date GMT: 2013-01-05 16:52:37
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com