This page was exported from De Professionele Dialoog [ https://www.hartgerwassink.nl ]
Export date: Sun Jan 19 20:41:33 2020 / +0100 GMT

Nieuw leernetwerk ‘Leidinggeven aan de binnenkant’Hoe hou je als leidinggevende ‘de zaag scherp', om met Covey te spreken? In de loop der jaren heb ik ervaren dat voor veel schoolleiders het gangbare aanbod van cursussen en trainingen niet altijd meer voldoende is. Je wilt af en toe ook, naast inhoudelijke verbreding, wat meer persoonlijk de diepte in. Wat betekent leiderschap voor jou, en hoe kun je, na zoveel jaar ervaring, nog eens een ‘draai' maken om je effectiviteit als leidinggevende te verhogen?

Het afgelopen jaar heb ik meegeholpen vorm te gegeven aan een nieuw leernetwerk: ‘Leidinggeven aan de binnenkant van de school'. In een aantal bijeenkomsten wordt op drie sporen geleerd over het thema leiderschap in de school:

Marc Coenders en Klaas Pit zijn dit leernetwerk gestart en hebben mij daarbij gevraagd om het onderzoekspoor vorm te geven. Ik vind het een mooie vorm van leren, omdat er een balans is tussen de inhoudelijke inbreng (theorie), de persoonlijke reflectie, waarin ook inzet van de deelnemers zelf gevraagd wordt, en de handreikingen die worden gedaan om gestructureerd, met een onderzoeksmatige blik, naar de eigen praktijk te kijken. Na wat zoeken en uitproberen in de aanpak, hebben we nu een goede vorm gevonden. We gebruiken het gedachtegoed van Thijs Homan over complexiteit bij organisatieverandering, en de theorie over gespreid leiderschap, als belangrijke inhoudelijke kaders.

Voor het komend najaar willen we een nieuw netwerk starten. Schoolleiders die hiervoor belangstelling hebben, kunnen zich bij mij, of bij Klaas Pit of Marc Coenders, aanmelden. In deze flyer vindt u meer informatie.

Enkele belangstellenden hebben te kennen gegeven ook buiten de grenzen van het onderwijs te willen kijken. Als er leidinggevenden uit zorg, of andere sectoren zijn die dit een interessante vorm van leren vinden, zijn zij van harte uitgenodigd ook deel te nemen. We kunnen kijken of we dan een ‘intersectoraal' leernetwerk kunnen starten.

We streven ernaar een gebalanceerde groep samen te stellen, waarin deelnemers elkaar op een goede manier kunnen aanvullen, en zich vertrouwd genoeg voelen om lastige thema's met elkaar te bespreken. Een uitgangspunt is dat u samen met een collega deelneemt aan het netwerk, om de opbrengst voor uw school maximaal te maken.

 

 


Post date: 2012-05-23 11:05:44
Post date GMT: 2012-05-23 09:05:44
Post modified date: 2012-06-03 14:02:31
Post modified date GMT: 2012-06-03 12:02:31

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com