Kwesties van betekenis

Pas als het dichtbij komt, denken we er weer over na: de betekenis van ons werk en leven. Daarom deze blog, waarvoor ik niet eerder een aanleiding vond. Vandaag wel, en het is misschien nooit het goede moment, en daarom eigenlijk altijd. Een beetje prekerig misschien, maar soit. Als je daar geen zin in hebt, lees je niet verder. Maar als je wel eens piekert over het gebrek aan betekenis in je werk, misschien helpt mijn verhaal je dan verder.

Vandaag sprak ik toevallig een aantal oud-collega’s. Ik heb dan altijd even tijd nodig om uit te leggen wat ik ‘tegenwoordig allemaal doe’, omdat ik nogal eens gewisseld ben van werkkring. Dat heeft te maken met mijn rusteloze aard, maar ook met een besluit dat ik ooit nam, gelukkig gesteund door dierbaren, dat ik niet meer zou blijven werken op plekken waar ik ongelukkig werd. Dus heb ik een aantal keren een baan opgezegd, waar ik ongelukkig aan het worden was. Mijn criterium is daarbij: waar kan ik van betekenis zijn voor anderen?

Het heeft geleid tot een gevarieerd cv als afspiegeling van zowel een onzekere loopbaan als veel leerzame ervaringen. De reacties van oud-collega’s op mijn zo beknopt mogelijke beschrijving van mijn recente projecten zijn vaak variaties op het thema: ‘ik wou dat ik dat ook kon, maar ja, mijn hypotheek’, of: ‘als ik jonger was geweest had ik dat ook gedaan, maar ja, ik hoef nog maar een paar jaar.’ Ik zeg dat niet zo hardop, maar, beste oud-collega’s, bij deze: ook, of misschien juist als je ‘nog maar een paar jaar hoeft’ is het zo belangrijk om te blijven doen wat voor jou van betekenis is.

Hoe dan ook, ik ervaar veel betekenis in mijn werk en dat gun ik iedereen. Het laatste wat ik daarbij zou willen doen, is de indruk te wekken dat je baan opzeggen daarvoor een noodzaak is. Evenmin is het een garantie trouwens. Maar ik hecht veel waarde aan het mantra van Steve Jobs (excuses voor het cliché): het leven is te kort om dat van een ander te leven.

 

Kortom, als je het idee hebt, dat je nu vooral de agenda van een ander aan het uitvoeren bent, terwijl je aan de voor jou werkelijk belangrijke dingen niet toekomt, is het tijd voor actie. Ik wil je hier een paar handreikingen doen, op basis van mijn persoonlijke ervaring.

  • Maak je huidige baan tot een betekenisvollere baan. Praat met je baas, over welke ideeën je daarvoor hebt. Niet te veel met je partner, die wil na drie klaagzangen wel eens over wat anders praten en kan je er toch niet mee helpen. Je baas wel. Verwacht overigens niet dat je baas de oplossingen heeft. Sterker, je baas worstelt misschien wel met hetzelfde probleem. Vraag alleen een bescheiden hoeveelheid ruimte voor wat eigen initiatief. Hoe klein ook, het kan al zo veel meer voldoening geven.
  • Gooi je ramen en deuren open, misschien zelfs letterlijk: zet de deur van je werkkamer of klaslokaal open, en vraag bij collega’s of je wat vaker zo maar eens mag binnen lopen. Zet de tv uit. Ga rondkijken en lezen, ga zelf bloggen, Twitteren, Facebooken, wat dan ook, vanuit een open, eerlijke en nieuwsgierige houding. Bezoek conferenties en lezingen en gedraag je daar als de onverwacht leuke persoon die je toevallig ontmoet, en raadt eens: je zult ze zelf ontmoeten.
  • Ontwikkel jezelf: zoek een opleiding, sluit je aan bij initiatieven als The Crowd, zoek een coach, begin een Onderwijscafé of een intervisiegroep. Wees niet bang zelf te investeren. Tien gesprekken bij een coach heb je al voor pakweg 800 euro, dat is minder dan een weekje skieën. Je baas betaalt toch ook die vakantie niet, ook al heb je hem zo hard nodig om uit te rusten van je werk?

Als je dat allemaal doet, ga je mensen ontmoeten. Die brengen je op ideeën, en laten je mogelijkheden zien, waarvan je daarvoor geen vermoeden had. Het is ontzettend leuk mensen te onmoeten, dat alleen al geeft voldoening. Bovendien geven die mensen je steun en kracht bij het nemen van besluiten over je huidige baan. En zo ontwikkel je, als het nodig is, de moed om een andere baan te zoeken, en heb je gaandeweg de ideeën ontwikkeld wat dan dat andere werk zou kunnen zijn, zodat het geen sprong in het duister is.

Vang je dromen en volg ze. Wacht niet te lang. Het leven is korter dan je denkt.

         

Een gedachte over “Kwesties van betekenis

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.