This page was exported from De Professionele Dialoog [ https://www.hartgerwassink.nl ]
Export date: Wed Nov 20 10:28:59 2019 / +0100 GMT

Kwesties van betekenisPas als het dichtbij komt, denken we er weer over na: de betekenis van ons werk en leven. Daarom deze blog, waarvoor ik niet eerder een aanleiding vond. Vandaag wel, en het is misschien nooit het goede moment, en daarom eigenlijk altijd. Een beetje prekerig misschien, maar soit. Als je daar geen zin in hebt, lees je niet verder. Maar als je wel eens piekert over het gebrek aan betekenis in je werk, misschien helpt mijn verhaal je dan verder.

Vandaag sprak ik toevallig een aantal oud-collega's. Ik heb dan altijd even tijd nodig om uit te leggen wat ik ‘tegenwoordig allemaal doe', omdat ik nogal eens gewisseld ben van werkkring. Dat heeft te maken met mijn rusteloze aard, maar ook met een besluit dat ik ooit nam, gelukkig gesteund door dierbaren, dat ik niet meer zou blijven werken op plekken waar ik ongelukkig werd. Dus heb ik een aantal keren een baan opgezegd, waar ik ongelukkig aan het worden was. Mijn criterium is daarbij: waar kan ik van betekenis zijn voor anderen?

Het heeft geleid tot een gevarieerd cv als afspiegeling van zowel een onzekere loopbaan als veel leerzame ervaringen. De reacties van oud-collega's op mijn zo beknopt mogelijke beschrijving van mijn recente projecten zijn vaak variaties op het thema: ‘ik wou dat ik dat ook kon, maar ja, mijn hypotheek', of: ‘als ik jonger was geweest had ik dat ook gedaan, maar ja, ik hoef nog maar een paar jaar.' Ik zeg dat niet zo hardop, maar, beste oud-collega's, bij deze: ook, of misschien juist als je ‘nog maar een paar jaar hoeft' is het zo belangrijk om te blijven doen wat voor jou van betekenis is.

Hoe dan ook, ik ervaar veel betekenis in mijn werk en dat gun ik iedereen. Het laatste wat ik daarbij zou willen doen, is de indruk te wekken dat je baan opzeggen daarvoor een noodzaak is. Evenmin is het een garantie trouwens. Maar ik hecht veel waarde aan het mantra van Steve Jobs (excuses voor het cliché): het leven is te kort om dat van een ander te leven.

 

Kortom, als je het idee hebt, dat je nu vooral de agenda van een ander aan het uitvoeren bent, terwijl je aan de voor jou werkelijk belangrijke dingen niet toekomt, is het tijd voor actie. Ik wil je hier een paar handreikingen doen, op basis van mijn persoonlijke ervaring.

Als je dat allemaal doet, ga je mensen ontmoeten. Die brengen je op ideeën, en laten je mogelijkheden zien, waarvan je daarvoor geen vermoeden had. Het is ontzettend leuk mensen te onmoeten, dat alleen al geeft voldoening. Bovendien geven die mensen je steun en kracht bij het nemen van besluiten over je huidige baan. En zo ontwikkel je, als het nodig is, de moed om een andere baan te zoeken, en heb je gaandeweg de ideeën ontwikkeld wat dan dat andere werk zou kunnen zijn, zodat het geen sprong in het duister is.

Vang je dromen en volg ze. Wacht niet te lang. Het leven is korter dan je denkt.

 

 


Post date: 2014-11-10 18:27:11
Post date GMT: 2014-11-10 17:27:11
Post modified date: 2014-11-10 18:32:07
Post modified date GMT: 2014-11-10 17:32:07

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com