This page was exported from De Professionele Dialoog [ https://www.hartgerwassink.nl ]
Export date: Mon Nov 18 7:29:18 2019 / +0100 GMT

Zin in Toezicht (reprise)Een tijdje geleden nam ik het initiatief ‘Zin in toezicht'. En toen gebeurden er een paar dingen, waardoor ik dat even moest laten liggen. Hier wil ik de draad weer oppikken. Ik heb een stuk of 10 mailtjes gekregen van mensen die willen meedoen. Dank! En hoe gaat het nu verder? Hiervoor heb ik de volgende ideeën.

Ik heb gelezen over en gekeken naar andere ‘transitiepaden'. Wat ik zie, is dat het gaat om het verbinden van vernieuwingsinitiatieven rond een bepaald thema. Daar zit ik wat over te aarzelen, want voor toezicht hoeft het volgens mij niet zo bijster ingewikkeld te zijn. Het gaat misschien wel over het terughalen van oude waarden en gedrag, en niet zozeer om het doen van iets nieuws.

Waar denk ik wel behoefte aan is, is het delen van ervaringen. Omdat je als toezichthouder een rol hebt, waarin het voortdurend balanceren is. Tussen wat gewenst is, en realistisch. Het ideaal en de mogelijkheden. Je persoonlijke overtuigingen en je loyaliteit aan de groep. Je eigen deskundigheid en die van anderen, niet in het minst die van de bestuurder. Enzovoort. Dus dat zou één pijler zijn van ons transitiepad: ervaringen delen.

In de tweede plaats, denk ik dat het nuttig is, om handvatten te delen. Zijn er schema's, kaders, richtlijnen, modellen die je gebruikt? Interessante bronnen, zoals artikelen, boeken of filmpjes van speeches. Daarvoor is een online groep heel geschikt. Vandaar dat ik een LinkedIn-groep ga inrichten, waar ieder die dat wil, lid van kan worden.

Lid worden van die groep, betekent ook dat je kleur bekent. Die kleur zou ik als volgt onder woorden willen brengen:

Concreet betekent dat, dat de LinkedIn-groep vanaf nu openstaat voor aanmeldingen. Met de eerste groep die zich aanmeldt, plannen we de komende tijd een eerste bijeenkomst, waarschijnlijk in februari of maart 2015. Die krijgt het karakter van een intervisiebijeenkomst, op een centrale locatie in het land, op een tijdstip dat aansluit bij andere verantwoordelijkheden van de deelnemers. Daarover later meer.

En verder blijven de andere randvoorwaarden nog steeds geldig: vertrouwelijkheid, elkaar niet te maat nemen, geen acquisitie en geen verdienmodel (indien nodig worden directe onkosten, bijvoorbeeld voor zaalhuur, gedeeld onder aanwezigen). Bestaande groepen of kringen met vergelijkbare ideeën of initiatieven worden overigens van harte uitgenodigd zich aan te sluiten of hun steun aan dit initiatief kenbaar te maken.

 

 

 


Post date: 2014-12-17 19:00:13
Post date GMT: 2014-12-17 18:00:13
Post modified date: 2014-12-17 19:10:24
Post modified date GMT: 2014-12-17 18:10:24

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com