Niet wegkijken! Bevat schokkende beelden

Afgelopen vrijdag riep minister Bussemaker leraren op niet weg te kijken, als ze vermoedens hadden over radicaliserende leerlingen. Letterlijk stond er in Trouw: ‘Docenten mogen niet langer wegkijken als ze zien dat één of een aantal leerlingen op hun school radicaliseert.’ Niet langer. Dus docenten doen dat nu, volgens de minister. En dat moet aangepakt worden! Gelukkig hebben we een minister die blijft opletten en docenten weer in het gareel brengt: “Ho, jij daar, docent! Let even op, daar radicaliseert er weer één! Niet wegkijken!”

Ik retweette vandaag een foto van een vrouw in Saoedi-Arabië, die veroordeeld was tot zweepslagen vanwege overspel. Ze was het slachtoffer geworden van verkrachting en de foto toonde haar kapotgeslagen rug.
De foto was nogal schokkend, en ik kreeg het verzoek van mijn twittervolgers om niet zomaar ongevraagd dit soort beelden rond te sturen. Ik heb hem daarom weer verwijderd, maar ik herhaal hem hier onderaan dit bericht. U bent gewaarschuwd.

Ik probeerde een bron te vinden voor de foto, wat niet lukte. In mijn zoektocht stuitte ik wel op verschillende nieuwsberichten over een vrouw die zonder vorm van proces op straat onthoofd werd door Saoedische politieagenten. Ze werd beschuldigd van het misbruiken van haar stiefdochter.
Ondertussen krijgt blogger Raif Badawi een tweede serie zweepslagen, omdat hij het gewaagd had kritisch te schrijven over het regime. In de Verenigde Staten leidde dat tot protesten op universiteiten, ik heb er in Nederland nog weinig over gehoord. Wij waren denk ik te druk met het debat over de vrijheid van meningsuiting–binnen Europa dan.

Afgelopen donderdag overleed koning Abdullah van Saoedi-Arabië. De Nederlandse regering liet namens ons allemaal haar condoleances overbrengen. Afgelopen vrijdag was er ministerraad. Wat ik me nou afvraag: zou minister Bussemaker daar ook over de mensenrechten in Saoedi-Arabië zijn begonnen? Of keek ze weg?

Was ze net even afgeleid door een sierlijke zilverreiger boven de Hofvijver, of een binnenkomende mail op haar iPad, of zocht ze net even naarstig naar iets belangrijks in haar tas, toen besproken werd in welke bewoordingen de gevoelens van medeleven overgebracht zouden worden?

Of was het platter dan dat, en interesseren haar de mensenrechten in Saoedi-Arabië niet zo? Ik snap het wel. Overal is wel wat toch? En wat kan zij daar nu aan doen, als eenvoudige minister van onderwijs? Is dat nou haar taak, om vervelende vragen aan Mark te stellen, net nu het weer wat gezelliger leek te worden in de coalitie? En bovendien: je moet die moslims niet op hun tenen trappen, dat ligt kei-gevoelig, als je zomaar ongevraagd kritische vragen stelt.

Dus. Beste minister. Voordat we maandag allemaal, binnen en buiten de klas, hard aan de slag gaan met uw oproep niet langer weg te kijken, heb ik één brandende vraag: hoe ging dat gesprek precies in de ministerraad? Misschien kunnen we in het onderwijs er allemaal nog wat van leren.

https://twitter.com/quinlan_carrie/status/558927126934880256

         

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.