Een leeg schoolplein #blimageNL

Frans Droog daagde me uit tot een #blimage. Lees zijn blog voor details erover. Er is nog genoeg ander schrijfwerk te doen, dus ik dacht eerst: ik stel het even uit. Maar toen ik zijn blog las, werd ik onmiddellijk getroffen door de foto van het lege schoolplein. Daar heb ik wel een verhaal bij, dat ik hierbij dan ook maar deel.


 

(c) Creative Commons Frans Droog

Het was vorig najaar. We gingen op een zaterdagochtend vroeg op pad, met de hele klas van mijn zoon. Want onze juf Femke was genomineerd om Leraar van het Jaar PO te worden. De verkiezing daarvan vond plaats op een feest in Utrecht en iedereen ging mee. Nou ja, iedereen?

De sfeer op het plein hield het midden tussen een schoolreisje en een bezoek aan een belangrijke voetbalwedstrijd, zo een waarvan je weet dat het Nederlands Elftal die vrijwel zeker gaat winnen. Iedereen was blij en uitgelaten. De kinderen renden door elkaar heen en de begeleidende ouders stonden vrolijk toe te kijken.

Alleen juf B., de duocollega van Femke, had een zorgelijk gezicht. Want nog niet iedereen was er. Ik zag hoe ze af en toe een blik op haar telefoon wierp en soms probeerde te bellen. De tijd verstreek en we moesten toch echt gaan.

Ik voelde dat ik het sneu vond voor die ene jongen die er niet bij was. Misschien werd Femke wel gekozen en dan zouden alle kinderen maandag mooie verhalen hebben, behalve hij. Hij was er dan niet bij geweest, en hoe kon je nou met de hele klas feestvieren als één iemand niet had gedeeld in dat mooie moment?

De buschauffeur wilde toch echt vertrekken, en iedereen stapte de bus in. De kinderen klierden en zochten plekken achterin. De ouders kletsten vrolijk verder en zaten iets meer naar voren. Helemaal voorin zat juf B., naast de chauffeur. Daar bleef het stil.

De bus vertrok en ik keek nog één keer om naar een leeg schoolplein.

Maar toen merkte ik, dat de bus een andere straat insloeg dan ik had verwacht. Dit was toch niet de snelste route de stad uit? Zou er een omleiding zijn, zo vroeg op zaterdag? Weer sloeg de bus af, en toen begon me iets te dagen…

Even verderop stopte de bus, zomaar midden op straat. Juf B. stapte uit, en belde aan bij een huis. Het duurde even, maar daar zwaaide de deur open en er kwam een jongen uitgerend, een rugzakje bungelend op z’n rug. Hij stormde de bus in en vond een plekje achterin, bij zijn vrienden.

Ook juf B. stapte de bus weer in. De buschauffeur klapte de deur dicht en trok op. Opeens wist ik wie voor mij op dat moment, nog voor de verkiezing, en terwijl ze niet eens genomineerd was, Leraar van het Jaar geworden was.


 

Mijn #blimageNL-uitdaging gaat naar Jan Fasen. Kun jij iets met onderstaande foto, Jan?

opengewerkte auto

         

4 gedachten over “Een leeg schoolplein #blimageNL

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.