Leren en leven met hart en ziel

Vorige week was ik met een groepje bestuurders aan de slag rondom dialoog en de morele dimensie van professionaliteit. Dialoog, het moge duidelijk zijn, is voor mij een onontbeerlijke communicatievorm voor professionals. Het hoe en waarom daarvan leg ik op een ander moment nog wel eens uit. Ik oefende die dag ook weer met het delen van verhalen, omdat verhalen voor mij de (enige?) ingang op de dialoog zijn. Weer trof me de kracht van het werken met verhalen.

Aanstaande maandag geef ik een workshop over het méér van onderwijskwaliteit. Ook in die workshop komen verhalen weer langs, als drager van betekenis. In voorbereiding daarop las ik wat oude teksten van mezelf terug en kwam op een hoofdstuk dat ik schreef voor het CPS-boek ‘Onze school is een verhaal’, uit 2011. Het hoofdstuk vond ik, hoewel bijna vijf jaar oud, nog verrassend actueel. Ik zou het nu op precies dezelfde manier opschrijven. En tot mijn verrassing kwam ik erachter dat ik nog een pdf had van een van de acht hoofdstukken. Dat hoofdstuk wil ik hierbij delen, en ik heb het daarom bij mijn publicatieoverzicht gezet als download.

De kern van het hoofdstuk is, dat als we we een serieus gesprek over onderwijskwaliteit willen voeren, we dat niet kunnen, zonder ten eerste goed naar elkaar te luisteren en ten tweede iets van onszelf te laten zien. Aan beide voorwaarden wordt voldaan, als we elkaar verhalen vertellen. Iemand die een verhaal vertelt, onderbreek je niet. In tegenstelling tot iemand die iets betoogt. En als je zelf een verhaal vertelt, kan het bijna niet anders, of je laat er iets van jezelf in zien. Het is op dat persoonlijke niveau, dat jouw verhaal een ander kan raken en dat er verbinding ontstaat. En als die verbinding er is, kom je in gesprek over wat jullie samen werkelijk met kwaliteit bedoelen. Veel leesplezier en reacties welkom.

         

2 gedachten over “Leren en leven met hart en ziel

  1. Dag Hartger, gelijk mijn boekenkast ingedoken en ja hoor daar stond het boek dat ik al menig maal gebruikt heb, alleen…..dit was de eerdere versie uit 2007. Voor mij is het vertellen van verhalen de rode draad in de veranderingsprocessen waar ik bij betrokken ben. En of het nu om een MBO gaat, een school voor Voortgezet Onderwijs of in coaching, mensen zijn verhalende wezens en zoeken daarmee verbinding. Verbinding met zichzelf, door het eigen verhaal te componeren en de verbinding met de ander. prachtige bijdrage aan ons onderwijs.
    groet,
    Dick

    1. Dag Dick, je verwijst naar Verhalen Verbinden, dat was inderdaad de voorganger. Ook een aanrader. Ik was toen nog niet onderdeel van het schrijfclubje.

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.