Open brief aan Sander Dekker inzake schoolvakanties

Geachte heer Dekker,

U bent liberaal. Dat betekent: vrijheid, eigen verantwoordelijkheid, zo min mogelijk inmenging van de overheid.

Uw droom is een liberaal onderwijsstelsel, waarin burgers zelf kunnen kiezen wat goed voor ze is. Zelf kunnen kiezen welke school het beste bij ze past. Waar leraren de ruimte hebben hun vak uit te oefenen. U heeft ze zelfs opgeroepen regels te negeren, als zij denken dat dat beter is voor hun leerlingen.Nu doet zich het probleem voor van de vaste schoolvakantie in mei. ‘Een ramp,’ noemt u het. Een ramp zijn die vaste vakanties inderdaad, en niet alleen voor gezinnen die in mei twee weken weg willen, waar u de nadruk op legde.

De vaste vakanties zijn namelijk een ramp voor leerlingen in een zwakke thuissituatie, die na een lange vaste zomervakantie de helft van de lesstof alweer vergeten zijn, zodat ze met een nog grotere achterstand aan het nieuwe jaar beginnen. Ze zijn een ramp voor ouders, die hun vrije dagen zien opgaan aan de hand van het vakantierooster van de school, wat ieder afwijkend plan voor een reis of familiebezoek, al is het maar in een andere provincie in Nederland, bij voorbaat onmogelijk maakt.
Ze zijn een ramp voor leraren, die geen enkele keuzevrijheid hebben in de momenten waarop zij op vakantie willen. En tussen de vakanties door, zich een slag in de rondte werken om in de weinige werkbare weken die er in een schooljaar over blijven, hun leerlingen les te geven. Een ramp voor schoolbesturen, omdat gebouwen en apparatuur een kwart van het jaar ongebruikt blijven, en in de andere weken juist overbelast zijn.

De vaste vakanties zijn vooral een zegen voor de recreatieondernemers van de Recron, die, met de adviesweken van uw ministerie in de hand, hun prijzen in die weken lachend met tientallen procenten kunnen verhogen, omdat ze weten dat hun klanten toch geen keus hebben.

U beraadt zich nu op een verandering in de wetgeving op de vaste meivakantie. Ik wil een beroep doen op uw liberale hart. Geachte staatssecretaris, wees moedig, en laat álle vaste schoolvakanties los. Bevrijd leraren, ouders en leerlingen van deze staatsbemoeienis. Laat ze zelf hun eigen vakanties kiezen. Dat kunnen ze best. Dat bewijzen ze, zodra ze van school komen en gaan werken.

U bent bang dat de kwaliteit van het onderwijs eronder lijdt? Dat hoeft niet: daarvoor voelen de meeste leraren zich maar al te verantwoordelijk. Als teams zullen ze die kwaliteit weten te garanderen. Net zoals teams in de gezondheidszorg, bij de politie, en in de rechtspraak de kwaliteit van hun publieke diensten op niveau weten te houden. Zonder dat de overheid zich bemoeit met de vakanties in die sectoren.
Sterker, de kwaliteit van het onderwijs zal verbeteren. Leraren krijgen meer ruimte om zelf het onderwijs vorm te geven, dat bij hun leerlingen past. Het ziekteverzuim zal afnemen en beroep van leraar wordt aantrekkelijker, omdat ze minder last hebben van een rigide jaarstructuur. Ouders zullen meer betrokken worden bij de schoolloopbaan van hun kinderen, omdat ze meer ruimte hebben voor eigen keuzes. Ook leerlingen zullen met meer plezier naar school gaan, omdat het minder zal gaan lijken op de intensieve kinderhouderij waar het nu soms trekken van heeft.

Ouders, leraren, ja ook leerlingen zijn ménsen, die verantwoordelijkheid kunnen dragen, en meer tevreden zijn als ze eigen keuzes kunnen maken. Die, net als u, ongelukkig worden van een bemoeizuchtige overheid. Dus geef ouders, leraren en leerlingen de vrijheid waar ze recht op hebben. Wijs ondertussen de huisjesparkeigenaren op de zegeningen van de vrije markt.

U krijgt er vertrouwen voor terug.

Ik wens u veel wijsheid.

Met vriendelijke groet,

Hartger Wassink

(ouder van 3 schoolgaande kinderen)

         

5 gedachten over “Open brief aan Sander Dekker inzake schoolvakanties

 1. Mooi betoog en er (bijna) helemaal mee eens. Één puntje: in de vakanties zijn de gebouwen niet leeg. Een goede beheerder plant al het onderhoud in de vakantie. Dat is geen aanleiding voor vaste vakanties, maar een detail dat even een kanttekening vraagt.

 2. Prima verhaal Hartger! Zo’n 15 jaar geleden ook al eens voorgesteld, maar het stuitte ook toen al op de behoefte bij alle partijen om onzekerheid te reduceren. Dat het geen utopie is bewijst inmiddels @MarjoleinP van @deschool in Zandvoort (met een steeds groter wordende wachtlijst…)

 3. Beste Hartger,
  je bent en blijft een man naar mijn hart. Gelukkig dat er iemand is die gevoel (empathie naar leerlingen, ouders en leraren) combineert met een verantwoord vergezicht van een toekomst waarin ‘de school’ 50 weken per jaar open is en recht doet aan de mogelijkheden die en het verantwoordelijkheidgevoel dat wij (leerlingen, ouders en leraren) allemaal hebben.
  Bedankt voor een intelligent geluid in een tijd waarin (groepen) mensen steeds meer als een economische variabele worden gezien. Nu maar hopen dat onze staatssecretaris gevoelig is voor rede. Hij zou het moeten zijn.
  Met vriendelijke groet,
  Coen van der Zouwen

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.