This page was exported from De Professionele Dialoog [ https://www.hartgerwassink.nl ]
Export date: Fri Nov 22 21:03:51 2019 / +0100 GMT

Een lid van de raad van toezicht heeft een vraag…
Maar mag je die zo maar stellen? Het is een vraag die ik wel vaker krijg. Niet vreemd, want er zijn veel gevoeligheden en misverstanden over het contact tussen raad van toezicht en college van bestuur. En al helemaal over het contact tussen raad van toezicht en de organisatie. Over dat laatste een andere keer (nu ja, heel kort: prima idee, maar nooit zonder directe afstemming met de bestuurder).

Waar het me nu om gaat, is om hoe de raad van toezicht met zo'n vraag om kan gaan. Van belang is de vraag goed te categoriseren. Anders gezegd: in welke vakje hoort deze vraag thuis?

Er zijn twee mogelijkheden. Ten eerste: het is een informatieve vraag, die verder geen nadere bespreking in de raad van toezicht nodig heeft. Dan kan de voorzitter van de RvT dit samen met het betreffende lid afhandelen. Indien nodig wordt de rest van de RvT nog op de hoogte gesteld. Dat kan met een korte mededeling.

De tweede mogelijkheid is dat het om een zorg van het betreffende lid gaat. Dat is ingewikkelder. Want je kunt lang niet alle zorgen van alle leden van de RvT bespreken. Hoe zorg je er nu voor dat je kunt afwegen welke zorgen je wel en niet bespreekt? Kort antwoord: door te werken met ijkpunten (die ik soms ook wel criteria noem, ik ben wat dat betreft even in een identiteitscrisis).

In bijgaand schema zie je hoe ijkpunten de houvast geven voor zowel raad van toezicht als college van bestuur in het omgaan met thema's en vragen die gaandeweg het jaar opkomen. En iedere toezichthouder weet: er komen altijd vragen en thema's op gedurende het jaar…

Zoals altijd: vragen en feedback welkom!

 

 


Post date: 2018-12-10 21:28:08
Post date GMT: 2018-12-10 19:28:08
Post modified date: 2018-12-21 10:49:35
Post modified date GMT: 2018-12-21 08:49:35

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com