Policy Governance voor intern toezicht

policy_governance_omslag_lrRegelmatig begeleid ik besturen en raden van toezicht in het onderwijs (en soms daarbuiten, bijvoorbeeld een woningcorporatie of zorginstelling) bij een reflectie op het intern toezicht op het bestuur van de school of scholengroep. Het kan gaan om een zelfevaluatie, het helpen verbeteren van samenwerking, of het opstellen van een toezichtskader.

Hierbij baseer ik me op de principes van Policy Governance®. Omdat veel besturen en raden van toezicht erom vroegen, heb ik–samen met Helmie van Ravestein–het Engelstalige boek ‘Getting started with Policy Governance’ van de Britse governance-expert Caroline Oliver vertaald.

Het boek is te bestellen à €34,95 via de site van de Uitgeverij Mediawerf. Natuurlijk is het boek ook te bestellen bij iedere (internet)boekhandel in Nederland. Lees hier het het eerste hoofdstuk.model-totaal-nieuwe-terminologie
Bij Policy Governance maken we veel gebruik van een cirkelschema, met de vier domeinen waarin het intern toezicht geacht wordt haar eigen beleidscriteria te omschrijven. Dit cirkelschema heb ik uitgewerkt in bijgaand document, inclusief een korte toelichting op hoe dit inzicht geeft in Policy Governance als systeem. Het is bij lange na niet volledig, maar geeft hopelijk een goed eerste beeld.

Zie tot slot ook de blogberichten op deze site met de tag ‘Policy Governance

         

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.